22 Eylül 2015

Kurban Bayramı ve Hayvan Hakları

Selam!
enderinmekani'ndan uzun bir süre sonra tekrar selam veriyor olmak güzel. Neden böyle oldu bilmiyorum ama blog yazmadığım zamanlarda başka aktiviteler de yapmadım aslında. Bir kaç boyama, biraz film o kadar. (Tabi bu yaz çok gezmiş olmamı saymıyorum) İşler yoğun geçtiği için buralara uğrayamadım ve pek yazacak bir şey de bulamadım açıkcası.

Hayvan Hakları gönüllüsü olarak ve bu konuda çeşitli aktivitelerde bulunmuş biri olarak (Haytap adına çeşitli semtlerde broşür asmak, YTÜ Hayvan Hakları Kulubü'nde aktif görev almak ve bireysel faaliyetlerde bulunmak vb.) bu konuda yazmam gereken şeyler olduğunu düşündüm.

Öncelikle! Her Hayvan Hakları savunucusu ılımlı değildir ve hatta bulunduğum aktivitelerde de gördüm ki ortalık "Panter Emel" dolu. Her Kurban Bayramı bu kadar duyar kasan insanın ortaya çıkmasının ve sizlere -en önemlisi dininize- hakaretler savurmasının sebebi budur.
İnsanlar düşüncelerine saygı beklerken büyük bir iştahla karşıt düşüncelere saldırırlar çünkü.
Ehem. Neyse bu aşırıya kaçan grubu bir kenara bırakarak, "ılımlı hayvan severlerin" ideal olan Kurban Bayramı hakkındaki düşüncelerinden, taleplerinden bahsetmek istiyorum.

Hayvan severler ne isterler?

1. Hayvan severler (hayvan hakları savunucuları, gönüllüler, her ne derseniz) hayvanlar acı çekmesin isterler. Yani hayvanların kesilmesi gerekiyorsa, bu eylemin acısız bir şekilde ve sadece ihtiyacımız olduğu kadar hayvanın üzerinde gerçekleştirilmesini isterler. (Örneğin; besin ihtiyacını karşılamak amacıyla bir hayvanı uyuşturarak öldürmek)
Bu konuda itiraz eden, hayır efendim hiçbir şekilde öldüremezsiniz diyen hayvan severler size sürekli tacizde bulunursa "canın cehenneme" diyebilirsiniz. Çünkü Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi şöyle der;
Hiçbir hayvana kötü davranılamaz, acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bir hayvanın öldürülmesi zorunlu olursa, bu bir anda, acı çektirmeden ve korkutmadan yapılmalıdır.
Yani; Kurbanlarınızı LÜTFEN dini usullere uygun kesiniz. Ve dini usullerin neler olduğunu kaynağından öğreniniz. (Dini usullerde hiçbir sakınca yoktur!)

2. Hayvan severler hayvanlara yapılan; keyfi zarar verme, şiddet uygulama, öldürme gibi eylemlerin yayınlanmamasını, topluma servis edilmemesini ve bu eylemi yapanların cezalandırılmalarını isterler.
Ülkemizde, yukarıda saydığım eylemler kabahatler kanununa tabidir ve bu eylemlerden dolayı alacağınız ceza sadece düşük bir para cezasıdır.
İnsanlar sürü psikolojisiyle hareket ederek birbirlerinden etkilenirler. Bir hayvanın derisi için öldürülmesi gibi sebepler paraya tapan insanları harekete geçirecektir ve bir kişinin başlattığı bu eylem toplumsal bir yozlaşmayı beraberinde getirecektir.
Ayrıca küçük yaşta bu görüntüleri izleyen çocuklar kan ve şiddet ile büyüyerek bu durumu normalleştirecektir. Üstelik hayvan sevgisi diye bir terimin varlığından habersiz büyüyeceklerdir.
Yani; Kurbanlarınızı topluma açık yerlerde, evlerin-sokakların arasında, çocuklara yakın yerlerde değil, belediyelerin tesis ettikleri yerlerde (Belediye yanlış bir yer tesis ettiyse bir zahmet başka bir yerde) kesin. Ayrıca bu kesimler esnasında çocuklarınızı yanınıza alıp bir de alınlarına kan sürerek huahahaha diye gülmeyin. (Çünkü komik değil.)

3. Hayvan severler yabani hayvanların doğal ortamlarında, evcilleşebilen hayvanların ise doğal koşullarında (türüne özgü yerlerde ve türüne özgü besinlerle) yaşamalarını isterler.
Örneğin; Bazı büyük zincir restaurantlar hamburger, tavukburger vb. üretiminde hayvanları daima kapalı bir alanda tutarak, sürekli ve sürekli hormonlu besinlerle hayvanları şişirerek daha fazla kâr sağlamayı amaçlamaktadırlar.
Yani; Kurbanlık hayvanlar için de bu tarz işlemler yapılarak hayvanların daha besili görünmesi amaçlanmaktadır. Bu tarz yerlerden/insanlardan kurbanlık alıp sevaba girmeyi ummak yerine köylerden, doğal yaşam alanlarından kurbanlıklarınızı temin edin.

Unutmayın ki araştırmadan, kolaya kaçarak yapılan bir iş hayır getirmeyecektir.

Bu yazı hem Kurban Bayramında Hayvanlara yapılan yanlışları ve hem de Hayvan Hakları Savunucularının bildiklerini sandıkları yanlışları kapsamaktadır.
Hayvan Hakları konusunda Kurban Bayramıyla yeterli kalmayıp daha detaylı bilgi almak istiyorsanız gayet kısa olan Hayvan Hakları Evrensel Beyannamesi ile bilinçlenmeye başlayabilirsiniz.

Son olarak;

Eid Mubarak... :)





0 yorum :

Yorum Gönder